Woodpro
Blokhut als woning: wonen in een blokhut?

Blokhut als woning: wonen in een blokhut?

Terug

Als u denkt aan een blokhut, denkt u misschien niet meteen aan een woning. Maar een blokhut om in te wonen is populairder dan u denkt! Heeft u wel eens gehoord van een tiny house? Op Pinterest kunt u eindeloos kijken naar huisjes en blokhutten speciaal ingericht als woning. Daar kunt u alleen kijken, hier kunt u alle voordelen lezen!

Blokhut als woning

U mag niet zomaar een blokhut als woning gaan bouwen in uw tuin of op een open plek. Hiervoor heeft u een vergunning nodig. Wilt u er dus permanent in gaan wonen, heeft u een plek nodig met woonbestemming. Gaat u er niet permanent in wonen, maar gebruikt u het al recreatie huisje, mantelzorgwoning of extra slaapkamer gelden er andere regels. Wij raden u altijd aan om dan contact op te nemen met uw gemeente.

Wist u dat u een mantelzorgwoning vergunningvrij mag bouwen? Hiermee bedoelen we dat u in uw tuin of op uw grondgebied een blokhut mag neerzetten zonder een vergunning. U mag dit huisje echter na de beëindiging van de mantelzorg niet gebruiken als woning. U moet dus bijvoorbeeld de keuken en badkamer eruit halen. Ondanks dat u geen vergunning nodig heeft moet u zich wel houden aan het bouwbesluit.

Een houten blokhut

Bij Woodpro bouwen we uitsluitend blokhutten en tuinhuizen van hout. Hiervoor maken wij gebruik van eersteklas vurenhout. Dit hout is afkomstig uit noordelijk gelegen landen, in deze landen is er een koud klimaat. Dit koude klimaat zorgt voor een langzame groei van de bomen, een langzame groei bevordert de structuur van het hout en maakt het sterker. Wij zorgen er ook voor dat hout krimp wordt geminimaliseerd doordat wij het in droogkamers terugdrogen tot 14-16%.

Ons bouwsysteem

Het bouwsysteem waar wij mee bouwen is het blokhutsysteem. Dit systeem kunt u herkennen aan de overlappende hoekverbindingen. Een ander herkenningspunt is de klassieke en landelijke uitstraling. Met dit systeem kunnen wij in veel maten en vrijwel ongelimiteerde ontwerpen blokhutten produceren. Met dit bouwsysteem heeft u keuze uit twee verschillende wanddiktes: 28mm en 44mm. Beide zijn geschikt voor isolatie, maar de dikkere keuze is voor isolatie beter. De hoekverbindingen met diamanten koppen als uiteinden zijn wind- en waterbestendig.

Waar moet u aan denken?

Als u een blokhut als woning gaat gebruiken komt er nog best wat bij kijken. Een goede voorbereiding is dus zeer belangrijk. U kunt van te voren bekijken wat uw wensen zijn, en deze op een lijstje zetten. Heeft u gedacht aan riolering, gas, water en licht? Wat betreft elektriciteit en verwarming van water kunt u dit simpel, en op een duurzame manier oplossen door zonnepanelen op het dak te plaatsen, en een zonneboiler aan te schaffen. U denkt op deze manier dus ook aan het milieu!

Een keuken en badkamer zijn ook niet te vergeten als u een blokhut als u wilt gaan wonen in een blokhut. Ook als u de blokhut als gastenverblijf gaat gebruiken zijn deze twee onmisbaar. Uw gasten hoeven zo niet steeds naar uw huis te lopen om even naar het toilet te gaan, of een kopje thee te drinken.

Het lijstje is zo al snel gevuld, vergeet dus niet om op tijd te beginnen met de voorbereidingen. Voordat u het weet is uw blokhut geleverd, en is het al tijd voor de montage!

Woon blokhut ontwerpen

Bij Woodpro heeft u een aantal mogelijkheden om een ontwerp te creëren. U kunt uw eigen ontwerp tekenen en naar ons opsturen via ons ‘maatwerk op aanvraag’ formulier of uw eigen ontwerp maken in onze 3D-configurator. De configurator zullen wij hier voor u uitleggen.

De configurator werkt eigenlijk vrij simpel. U volgt de stappen die zijn aangegeven, kiest uw gewenste opties en u ziet het 3D-model meteen veranderen in uw toekomstige blokhut.

Er zijn in totaal 8 stappen, in de eerste stap kiest u een product. In dit geval dus een van onze blokhutten. Vervolgens klikt u op ‘aan de slag’. U ziet vervolgens aan de rechterkant u 3D- model, en aan de linkerkant de bouwtekening. In de strook onder de twee tekeningen ziet u de opties mogelijk bij het gekozen huisje.

In stap twee kunt u de afmetingen aanpassen, de wanden veranderen, en eventueel een luifel toevoegen. U kunt op de wanden klikken om uw opties te bekijken.

Stap drie is een belangrijke stap. In deze stap kiest u voor het dak. Wij bieden twee soorten daktypen aan, een zadeldak en een plat dak. Bij beide daken wordt de afwerking meegeleverd. In het geval van een zadeldak kunt u kiezen uit vijf kleuren dakshingles: rood, blauw, zwart, groen en bruin.

In stap vier en stap vijf kunt u kiezen voor deuren en ramen. U ziet de mogelijkheden onderaan staan, en als u op een raam of deur klikt verschijnt er in de bouwtekening een plusje. Op deze plusjes kan er een raam of deur geplaatst worden.

Stap zes is de behandeling van uw blokhut. U kunt dit door ons laten doen, lees er hier meer over. U kunt deze stap eventueel ook overslaan.

Stap zeven is de stap waar u extra opties toevoegt aan uw blokhut. U kunt in deze stap bijvoorbeeld een binnenvloer toevoegen, maar in deze stap kunt u ook extra verf toevoegen.

De laatste stap, stap 8 is de afronding. Hier ziet u al uw gekozen opties nogmaals op een rijtje staan en ziet u de totaalprijs van uw blokhut.

Mocht u nog vragen hebben over de configurator kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen!

 

Bekijk ons assortiment met goedkope blokhutten, kleine blokhutten en grote blokhutten voor inspiratie voor uw eigen ontwerp!

Om Woodpro goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.