Woodpro
Vergunning overkapping

Vergunning overkapping

Terug

Wilt u lekker in de schaduw zitten op een hete zomerdag? Of juist met wat slechter weer toch droog buiten kunnen zitten en genieten van uw tuin? Dan is het bouwen van een veranda een perfecte oplossing. Zodra u heeft bedacht hoe uw veranda van Woodpro eruit moet komen te zien en waar hij geplaatst moet worden, rest u nog één ding, namelijk het uitzoeken of u een vergunning overkapping nodig heeft.

Vergunning voor veranda

Vroeger werd het bouwen van een overkapping eigenlijk onder de noemer ‘bouwvergunning’, maar tegenwoordig wordt dit de ‘omgevingsvergunning’ genoemd. Dit klinkt ingewikkeld, maar in de praktijk valt het mee als u informatie zoekt voor uw vergunning overkapping. In de meeste situaties kunt u uw veranda vergunningsvrij bouwen en heeft u geen vergunning voor de overkapping nodig.

Vergunning overkapping: wanneer vergunningvrij?

Voor het plaatsen van een overkapping of veranda zonder vergunning, moet u natuurlijk wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Als blijkt dat u toch een omgevingsvergunning nodig heeft, dan zijn er ook kosten aan verbonden. Deze kosten verschillen per gemeente. Wilt u geen vergunning nodig hebben? Dan moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Een overkapping die binnen de zone van 2,5 meter valt en niet hoger is dan 4 meter, mag meestal zonder een vergunning worden geplaatst;
  • Komt een overkapping buiten de 2,5 meter zone dan geldt dat deze niet hoger mag zijn dan 3 meter en dat de oppervlakte niet de 30 m2 mag overschrijden;
  • De totale oppervlakte van de overkapping mag nooit groter zijn dan 50% van uw tuin;
  • Een overkapping mag niet dienen als een balkon of dakterras.

Alles wat van bovenstaande regels afwijkt, heeft vaak een vergunning nodig. Ook een vergunning kan verschillende gradaties hebben. Dit verschilt wel per gemeente. Informeert u altijd eerst vooraf bij uw gemeente of u een vergunning nodig heeft voor de bouw van uw overkapping.

Check de regels van uw gemeente

De landelijke wetgeving in Nederland voor het plaatsen van overkappingen is gelijk, maar een gemeente kan hiervan afwijken. Gemeenten zijn vrij om te bepalen hoe zij hun ruimtelijke ordeningsbeleid vormgeven. Het is dus zeker belangrijk om te controleren wat de regels van uw gemeente zijn om te kijken of u een vergunning nodig heeft. Vaak kunt u online een vergunningscheck doen om te kijken of u een vergunning nodig heeft voor het bouwen van uw overkapping, welke veranda stijl u ook heeft. Zo komt u na het bouwen van uw veranda niet voor verrassingen te staan.

Wilt u zeker weten dat uw overkapping aan de regels voor een vergunning voldoet? Ontwerp dan uw eigen overkapping op maat. Zo kunt u de overkapping naar uw eigen wensen en de regels van de gemeente ontwerpen.