Woodpro
Tuinhuis om in te wonen

Tuinhuis om in te wonen

Terug

U denkt erover om een tuinhuis te plaatsen om in te wonen. De eerste vraag die in u opkomt is: “mag dit zomaar?”, en “waar moet het tuinhuis dan allemaal aan voldoen?” Voor het antwoord op deze vragen bent u bij Woodpro aan het goede adres. U kunt in dit artikel alle informatie vinden die u nodig heeft bij de overweging om een tuinhuis als woning te gebruiken. Bij Woodpro koopt u een tuinhuis om in te slapen.

Wie gaat in het tuinhuis wonen?

De meest voorkomende redenen om een extra woning in de tuin aan te schaffen zijn deze:

  • Een tiener zoon of dochter die graag wat extra ruimte wil
  • Een mantelzorgwoning voor uw vader of moeder op leeftijd
  • Een extra slaapkamer als uw woning te krap is
  • Een logeerplek voor vrienden of familie
  • Een gastenverblijf voor de verhuur.

Zo zijn er nog tal van andere redenen te bedenken om een extra slaapkamer in de tuin aan te schaffen! En u heeft ongetwijfeld ook een goed plan bedacht. Maar mag dit zomaar?

Mag u in uw tuinhuis wonen?

Dit is een van de meest gestelde vragen wanneer mensen nadenken over een groot tuinhuis als slaapkamer. In de meeste gevallen heeft u hiervoor geen vergunning nodig. Bijvoorbeeld wanneer u uw tuinhuis wil gebruiken voor vaste bewoning. Om te kunnen wonen in een blokhut moet u het tuinhuis aan een aantal voorwaarden voldoen. Aangezien dit verschilt per gemeente, is het verstandig om even contact op te nemen met uw eigen gemeente voor de voorwaarden. Zo loopt u niet tegen onaangename verrassingen aan als u een tuinhuis woning wil kopen.

Een mantelzorgwoning mag u vergunningvrij bouwen. Het zetten van een mantelzorgwoning in uw tuin heeft een aantal voordelen, maar er gelden natuurlijk wel een paar regels voor. Zo mag de woning natuurlijk bewoond worden door een of meerdere personen die mantelzorg nodig hebben. Maar, zodra de mantelzorg stopt, moet de keuken en badkamer verwijderd worden. U kunt hierover meer lezen in onze blog ‘Uw blokhut als mantelzorgwoning!’ De mooiste tuinwoningen koopt u bij Woodpro!

Waar moet u allemaal aan denken bij het bouwen van een tuinwoning?

Om te kunnen wonen in een tuinhuis moet het wel bewoonbaar zijn. Er zit namelijk een groot verschil tussen een tuinwoning, en een tuinhuis waar alleen tuinmateriaal in opgeslagen wordt. Let dus op de volgende dingen:

  • Isolatie van het tuinhuis
  • De grootte van het tuinhuis
  • Dikte van de muren
  • Aanleggen van voorzieningen als water en elektriciteit.

De isolatie van uw tuinhuis

Isolatie is niet te missen als u in uw tuinhuis wilt gaan wonen. Bij Woodpro bieden wij twee wanddiktes aan die beiden geschikt zijn voor isolatie. Om er zo warm mogelijk bij te zitten tijdens koudere dagen, raden wij u aan om het hele tuinhuis te isoleren. Isolatie zorgt in warmere dagen ook dat uw tuinhuis van binnen kouder blijft. Op die manier blijft het tuinhuis een bewoonbaar tuinhuis.

Hoe groot wilt u het tuinhuis?

Hoeveel ruimte u nodig heeft voor uw tuinhuis verschilt per persoon. Een tuinhuisje waarin u alleen uw tuingereedschap opbergt is meestal niet groot genoeg. Als u alleen een logeerplek voor gasten bouwt heeft u minder oppervlakte nodig dan een mantelzorgwoning. Zo kunt u kiezen voor een tuinhuis met slaapkamer. Bij een mantelzorgwoning heeft u plek nodig voor een woon/leefruimte, een slaapkamer, een keuken, een badkamer en eventueel nog een toilet. Een tuinkantoor of logeerkamer heeft dit allemaal niet nodig.

Ook is het handig om een extra, aparte ruimte toe te voegen aan uw tuinhuis. Hier kunt u bijvoorbeeld dan alsnog uw tuingereedschap opslaan of uw fietsen stallen. Zorg er dan wel voor dat deze ruimte een aparte deur heeft naar uw tuin! Naast de grootte kun je natuurlijk ook nog de kleur van het tuinhuis bepalen. Er zijn verschillende kleuren beschikbaar, neem bijvoorbeeld grijze tuinhuizen, witte tuinhuizen of zwarte tuinhuizen.

Dikte van de muren

Zoals al eerder benoemt biedt Woodpro muren aan in twee verschillende wanddiktes: 28mm en 44mm. De dikste maat is het makkelijkst te isoleren, maar het is bij beide mogelijk. De uiteinden van de wanden zijn afgewerkt met diamantkoppen.

Voorzieningen aanleggen

Mocht u van uw tuinhuis een mantelzorgwoning willen maken is het belangrijk om te kijken of u genoeg voorzieningen kunt aanleggen. Denk hierbij aan stroom, gas en water. Ook het aanleggen van een internet kabel of WiFi signaal tegenwoordig erg belangrijk.

Er zijn hiervoor veel opties, maar een duurzame keus is natuurlijk het beste. Denk aan zonnepanelen en een zonneboiler! Zo wekt u zelf uw stroom op en uw eigen warm water.

Bent u al overtuigd en wilt u een goedkope tuinhuis of een tuinhuis op maat kopen? In onze 3D-configurator kunt u geheel naar wens u tuinhuis ontwerpen. U loopt een aantal simpele stappen door en u ziet meteen uw ontwerp in 3D. Vergeet niet uw ontwerp naar ons op te sturen zodat een van onze dealers vrijblijvend contact met u op kan nemen!