Woodpro
Uw blokhut als mantelzorgwoning!

Uw blokhut als mantelzorgwoning!

Terug

Het in huis nemen van familie is tegenwoordig weer heel normaal. Vroeger deden we dit al heel veel, maar het lijkt weer helemaal terug te komen. Op het moment van schrijven zitten er een boel ouderen in verzorgingstehuizen zonder enig bezoek van vrienden of familie, doordat de COVID situatie dit gewoonweg niet toelaat. De overheid heeft een aantal jaar geleden de wetgeving aangepast waardoor het mogelijk is geworden om familieleden te huisvesten in uw eigen tuin. 

Mantelzorgwoning van hout

Een mantelzorgwoning kan de perfecte oplossing bieden als verbouwen in de huidige woning van de hulpbehoevende geen optie is. Vaak is er niet genoeg ruimte in de beneden ruimte voor een extra badkamer en slaapkamer. Deze woning is geschikt voor ouderen die graag zelfstandig willen blijven wonen, maar toch af en toe wat hulp of zorg nodig hebben. Met een houten mantelzorgwoning in uw tuin kunt u deze hulp en zorg zelf bieden, zonder dat er verpleging of andere vrijwilligers bij hoeven te komen.  Het fijne aan een houten mantelzorgwoning is dat u deze geheel naar wens kunt invullen. Kies voor een woning met meerdere ruimtes, en gebruik dan de kleinste voor bijvoorbeeld een badkamer/toilet, en een middelgrote ruimte voor een slaapkamer. 

Voordelen van een mantelzorgwoning van hout 

  • Een blokhut is duurzaam;
  • Zorgverlening gaat gemakkelijk doordat u dichtbij woont;
  • Een gezond leefklimaat, hout zorgt namelijk voor een goede balans in luchtvochtigheid;
  • Genoeg privacy;
  • Relatief goedkoop;
  • Korte bouwtijd;
  • Mensen met astma, allergieën en reuma hebben baat bij het wonen in een blokhut.

Verschil tussen een modern en een klassiek huisje

Er zijn tegenwoordig zoveel meer opties dan alleen het ‘klassieke’ blokhuisje. Het moderne tuinhuis is op het moment erg populair. Vaak heeft deze een plat dak en een witte of grijze kleur. Dit is handig als u een moderne woning heeft, en hier geen klassiek en landelijke mantelzorgwoning bij wilt.  Wilt u toch liever een mantelzorgwoning met een klassieke uitstraling? Dat kan natuurlijk ook gewoon! Een zadeldak kan hier al heel snel en eenvoudig voor zorgen. Daarnaast heeft de kleur natuurlijk ook invloed op de uitstraling van uw tuinwoning. Een groene of bruine blokhut heeft een natuurlijke en landelijke uitstraling. 

Regels

Er zijn wel wat regels verbonden aan het bouwen van een mantelzorgwoning. Ook mag de woning maar een verdieping hebben, en op deze verdieping moet de woonkamer, de keuken, de slaapkamer en de badkamer zich bevinden.  Ook de oppervlakte van de mantelzorgwoning hangt af van een aantal factoren, namelijk het perceel en de aanwezigheid van andere bouwwerken. De afstand van een openbare ruimte en de mantelzorgwoning moet minimaal 1 meter bedragen.  Ook mag het huisje bewoond worden tot de mantelzorg stopt. U hoeft hierna het huisje niet af te breken, maar de keuken en badkamer moeten wel verwijderd worden.  Heeft u de perfecte mantelzorgwoning nog niet gevonden? Bekijk dan ons ruime assortiment aan tuinhuizen en blokhutten. U kunt ook uw eigen ontwerp op maat maken in onze 3D-configurator